Αποδίδει την τοποθέτησή της σε κρατική υπηρεσία
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική του δράση, καταγγέλλει ότι ανακάλυψε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker), αποδίδοντας την τοποθέτησή της σε κρατική υπηρεσία.
Ο γεωεντοπισμός μπορεί να μην είναι πάντα για καλό και να δημιουργεί ερωτήματα και ανησυχίες για τη λειτουργία της δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτει η επιστολή, η οποία αφορά την παρακολούθηση καθηγητή Πανεπιστημίου στον Βόλο με ηλεκτρονικό σύστημα.
Αναλυτικά, η επιστολή του:
«Σχετικά με παρακολούθησή μου με συσκευή γεωεντοπισμού
Ονομάζομαι Παναγιώτης Πολίτης, είμαι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (μέχρι 31/8/2019), κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (από 1/9/2019), επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ και μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου πήγα το Ι.Χ. αυτοκίνητό μου για τακτικό service σε συνεργείο του Βόλου, της πόλης όπου εργάζομαι και διαμένω τα τελευταία 18 χρόνια. Οταν επέστρεψα για να το παραλάβω ο μηχανικός με ενημέρωσε ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μου, εξωτερικά και από κάτω, βρήκε τοποθετημένη συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker).
Πρόκειται για συσκευή εντοπισμού θέσης, διαστάσεων 15×4,5×3,5 cm, σε αδιάβροχη θήκη χρώματος μαύρου, που φέρει 3 μαγνήτες για στερέωση. Δεν φέρει ένδειξη κατασκευάστριας εταιρείας, παρά μόνο την ένδειξη CELL μαζί με γραφικό σήμα αντένας, καθώς και διακόπτη on/off.
Επειτα από σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο η αρχική εικόνα που σχημάτισα για τη συσκευή επιβεβαιώθηκε. Οι συσκευές αυτές στέλνουν τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης του ενσωματωμένου GPS σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια με τη χρήση κατάλληλης εφαρμογής εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο η ακριβής θέση του οχήματος που παρακολουθείται.
Οπως αντιλαμβάνεστε, έντονη ενόχληση, δυσφορία και αγανάκτηση με κατέλαβαν μετά την αρχική έκπληξη. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελούν, ως γνωστόν, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η παραβίασή τους στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδρασή μου.
Εκτιμώντας ότι πίσω από την παρακολούθησή μου βρίσκεται κρατική υπηρεσία, ήδη απεύθυνα σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένω μια επί της ουσίας απάντηση.
Οι δραστηριότητές μου, με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, είναι γνωστές. Η επιτιμοποίηση του Μανώλη Γλέζου πριν από περίπου έναν χρόνο, οι τακτικές παρεμβάσεις παιδαγωγικής υποστήριξης μαθητών απομακρυσμένων Δημοτικών σχολείων του Πηλίου, η διοργάνωση μαθημάτων ελληνικών για ενήλικες πρόσφυγες και δημιουργικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά τους εντός του Πανεπιστημίου, τα μαθήματα Πληροφορικής για βαρυποινίτες κρατούμενους στην αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας είναι μερικές από τις δραστηριότητες που έχω αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Αλλά και οι δραστηριότητές μου με την πολιτική μου ταυτότητα, αυτή του μέλους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, είναι επίσης γνωστές. Η διοργάνωση των Αντιρατσιστικών Φεστιβάλ Βόλου, η ίδρυση και λειτουργία του Στεκιού Μεταναστών στην πόλη, η έμπρακτη υποστήριξη σε πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας της περιοχής, η στήριξη σε αιτήματα κρατουμένων στις φυλακές, η διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων, η υποστήριξή μου στο κίνημα για το νερό στον Βόλο, η συμμετοχή μου σε διεθνιστικές αποστολές αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι ενδεικτικά κάποια θέματα στα οποία δραστηριοποιούμαι ως ενεργός πολίτης, δραστηριότητα η οποία είναι πάντοτε δημόσια και διαυγής.
Βόλος 9/8/2019».
Είπαμε, το παρακράτος της δεξιάς (τεράστια εμπειρία τους, παλαιόθεν), ποτέ δεν διαλύθηκε. Τμήμα του ενσωματώθηκε στην ΕΛ ΑΣ και εκτελεί διατεταγμένες υπηρεσίες κατά το δοκούν και τμήμα της παρέμενε ανενεργό περιμένοντας τους “νόμιμους ιδιοκτήτες” της χώρας να επανακάμψουν. Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, και εγένετο”μπλε φως”(!)
Τα μόνα που αποδεκατίστηκαν είναι τα τάγματα των χαφιέδων και επειδή περίπτερα, μικροπωλητές και εφημερίδες εξαφανίστηκαν σε τεράστιο βαθμό και τα “μπλιμπλίκια” σαν αυτό που βρήκε ο καθηγητής, πολλά, φτηνά και χωρίς ανταλλάγματα…..
Ποιος θα μας σώσει από τους “σωτήρες”, το ερώτημα εδώ και καμιά 60ριά χρόνια σταθερό.
**Τα χαιρετίσματα μας στον μουσικό-σεκιουριτά της ΕΥΠ……